Verschillende
schapenrassen

Verschillende schapenrassen

Het eten is van invloed op de smaak van lamsvlees, de plek waar ze wonen, de leeftijd, maar ook het ras bepaalt hoe lamsvlees smaakt en hoe de structuur is.

 

Op dit moment zijn er meer dan 30 miljoen schapen in Groot-Brittannie. Ieder ras heeft zijn eigen positieve en negatieve eigenschappen. Je kunt schapen onderverdelen in drie categorieën:

  1. Een ras dat speciaal wordt gehouden voor hun wol.
  2. Een ras dat voornamelijk wordt gehouden voor het vlees
  3. Een ras dat een dubbeldoel heeft, dus voor vlees en wol.

 

Wol heeft tegenwoordig zijn economische waarde verloren, waardoor je voornamelijk dubbeldoelrassen en vleesrassen hebt.

 

Herdwicks

Een mooi voorbeeld is de Herdwick, oorspronkelijk een dubbeldoelras. Een oeroud schapenras dat zou stammen uit een paar schapen die door de Noorse vikings in de negende eeuw zijn achtergelaten. Het is een typisch schaap uit het Lake district, waar nog ongeveer 50.000 exemplaren van rondhuppelen. Herdwicks overleven enkel door het grazen op hoge heuvels, waar ze zich thuisvoelen.

Herdwicks eten alleen maar wilde planten en kruiden. Dat heeft als gevolg dat dit schapenras over zeer smaakvol vlees beschikt. Een smaak die in Engeland zelf zeer hooggeprezen wordt en dat terecht een Europese benaming heeft verworven. De Herdwicks worden gekruist met rammen van het Texelras, een ras dat uitblinkt door een zeer stevige spieropbouw. Het resultaat koppelt het beste van twee werelden: de kruidigheid van de Herdwick en de sappige vlezigheid van de Texel. Lamsvlees met absolute topkwaliteit dus!

 

81 schapenrassen

Groot-Britannie heeft in totaal 81 schapenrassen. Elke streek van Engeland heeft zijn eigen ras. Denk maar eens aan Dorset, Hampshire, of Oxford. Deze schapen zijn geneigd te lammeren in de herfst. Ieder ras heeft zijn eigen periode om lammeren te geven, waardoor je het hele jaar van Brits lamsvlees kunt genieten.

 

 

Quality Standard lamb 

Gegarandeerd kwaliteitsvlees

Onderscheidende smaken, dat is waar het vandaag de dag om draait. De schapenhouderijen in Groot-Britannië doen er alles aan om de unieke, onderscheidende smaak van het Britse lamsvlees te bewaken. Quality Standard Lamb garandeert de kwaliteit van het lamsvlees. Lamsvlees met dit keurmerk houdt in dat de dieren in Groot-Britannië zijn opgegroeid in een natuurlijke omgeving, met ruime grasweiden.

Meer informatie over het kwaliteitskeurmerk kun je hier vinden.

Ontmoet John Geldard,
een echte lowlanderboer:

John Geldard, lowlanderboer

Ontmoet hier een van de boeren van Brits Lamsvlees, John Geldard, een echte lowlandfarmer, die kleinschaligheid voor ogen heeft, voor een fijne toekomst.

 

John Geldard is een van de boeren die Brits lamsvlees produceert en lammeren houdt. Zijn grootvader kocht de boerderij in het stadje Kendal. Een centrum waar alles rondom lamsvlees gebeurt. Hij is een landbouwer, een boer in hart en nieren. John is een typische lowlandfarmer. De boerderijen van John liggen allebei aan zee, waar het prime salt marsh land te vinden is.

 

De schapen en lammeren van John leven altijd in de heuvels en weiden van het Lake District. Ze eten alleen wat het land hen geeft aan gras, bloemetjes en andere plantjes. Ze leven een vrij leven en de lammeren mogen ook bij de moeder blijven na de geboorte. Geen toevoegingen, lamsvlees zoals lamsvlees hoort te zijn. Bij John worden niet alleen de producten van de eigen boerderij verkocht, maar ook van andere lokale producenten. Er wordt kleinschaligheid bedreven met oog op de toekomst. Zo hoort het!

Verschillende
schapenrassen

Verschillende schapenrassen

Het eten is van invloed op de smaak van lamsvlees, de plek waar ze wonen, de leeftijd, maar ook het ras bepaalt hoe lamsvlees smaakt en hoe de structuur is.

 

Op dit moment zijn er meer dan 30 miljoen schapen in Groot-Brittannie. Ieder ras heeft zijn eigen positieve en negatieve eigenschappen. Je kunt schapen onderverdelen in drie categorieën:

  1. Een ras dat speciaal wordt gehouden voor hun wol.
  2. Een ras dat voornamelijk wordt gehouden voor het vlees
  3. Een ras dat een dubbeldoel heeft, dus voor vlees en wol.

 

Wol heeft tegenwoordig zijn economische waarde verloren, waardoor je voornamelijk dubbeldoelrassen en vleesrassen hebt.

 

Herdwicks

Een mooi voorbeeld is de Herdwick, oorspronkelijk een dubbeldoelras. Een oeroud schapenras dat zou stammen uit een paar schapen die door de Noorse vikings in de negende eeuw zijn achtergelaten. Het is een typisch schaap uit het Lake district, waar nog ongeveer 50.000 exemplaren van rondhuppelen. Herdwicks overleven enkel door het grazen op hoge heuvels, waar ze zich thuisvoelen.

Herdwicks eten alleen maar wilde planten en kruiden. Dat heeft als gevolg dat dit schapenras over zeer smaakvol vlees beschikt. Een smaak die in Engeland zelf zeer hooggeprezen wordt en dat terecht een Europese benaming heeft verworven. De Herdwicks worden gekruist met rammen van het Texelras, een ras dat uitblinkt door een zeer stevige spieropbouw. Het resultaat koppelt het beste van twee werelden: de kruidigheid van de Herdwick en de sappige vlezigheid van de Texel. Lamsvlees met absolute topkwaliteit dus!

 

81 schapenrassen

Groot-Britannie heeft in totaal 81 schapenrassen. Elke streek van Engeland heeft zijn eigen ras. Denk maar eens aan Dorset, Hampshire, of Oxford. Deze schapen zijn geneigd te lammeren in de herfst. Ieder ras heeft zijn eigen periode om lammeren te geven, waardoor je het hele jaar van Brits lamsvlees kunt genieten.

 

 

Quality Standard lamb 

Gegarandeerd kwaliteitsvlees

Onderscheidende smaken, dat is waar het vandaag de dag om draait. De schapenhouderijen in Groot-Britannië doen er alles aan om de unieke, onderscheidende smaak van het Britse lamsvlees te bewaken. Quality Standard Lamb garandeert de kwaliteit van het lamsvlees. Lamsvlees met dit keurmerk houdt in dat de dieren in Groot-Britannië zijn opgegroeid in een natuurlijke omgeving, met ruime grasweiden.

Meer informatie over het kwaliteitskeurmerk kun je hier vinden.

Ontmoet John Geldard,
een echte lowlanderboer:

John Geldard, lowlanderboer

Ontmoet hier een van de boeren van Brits Lamsvlees, John Geldard, een echte lowlandfarmer, die kleinschaligheid voor ogen heeft, voor een fijne toekomst.

 

John Geldard is een van de boeren die Brits lamsvlees produceert en lammeren houdt. Zijn grootvader kocht de boerderij in het stadje Kendal. Een centrum waar alles rondom lamsvlees gebeurt. Hij is een landbouwer, een boer in hart en nieren. John is een typische lowlandfarmer. De boerderijen van John liggen allebei aan zee, waar het prime salt marsh land te vinden is.

 

De schapen en lammeren van John leven altijd in de heuvels en weiden van het Lake District. Ze eten alleen wat het land hen geeft aan gras, bloemetjes en andere plantjes. Ze leven een vrij leven en de lammeren mogen ook bij de moeder blijven na de geboorte. Geen toevoegingen, lamsvlees zoals lamsvlees hoort te zijn. Bij John worden niet alleen de producten van de eigen boerderij verkocht, maar ook van andere lokale producenten. Er wordt kleinschaligheid bedreven met oog op de toekomst. Zo hoort het!